Wat je als starter moet weten voordat je een huis gaat kopen

#

Je bent een starter en denkt na over het kopen van een huis. Wanneer je een huis gaat kopen, ontkom je er niet aan om ook een hypotheek af te sluiten. Volgens Eddy Boerhof, hypotheekadviseur bij Bennink adviseurs, is er soms te weinig aandacht voor de hypotheek. Men is vooral geïnteresseerd in het kopen van een woning, een hypotheek is een bijkomstigheid. Toch is het ook voor een starter een essentieel onderdeel van het kopen van een huis. Eddy geeft antwoord op vragen die iedere starter moet weten voor hij of zij een huis gaat kopen.

Kopen of huren

Als starter op de woningmarkt sta je voor de keuze: ga je huren of kopen? Wanneer je een huis koopt, bouw je vermogen op door een hypotheek af te lossen. Je kunt de woning ook helemaal aanpassen aan je eigen wensen en als de rente niet verandert zijn de maandlasten meestal stabiel. Een koopwoning betekent echter ook dat al het onderhoud aan de woning voor eigen rekening is. Bij een huurwoning is dit de verantwoordelijkheid van de eigenaar of verhuurder. De keuze voor kopen of huren is afhankelijk van een aantal factoren: Hoe lang wil je er gaan wonen? Heb je een stabiel inkomen? Heb je recht op huurtoeslag? Het feit is wel dat het op dit moment erg aantrekkelijk is om een huis te kopen.

Eddy, waarom is het juist nu een aantrekkelijk moment om een huis te kopen?

Het is op dit moment een gunstige tijd om een woning te kopen vanwege twee redenen: de huizenprijzen zijn extreem laag en de hypotheekrente is op dit moment ook erg laag. Met name voor starters is het daarom zeer aantrekkelijk om juist nu een woning te kopen. Als je ziet dat de hypotheekrente voor 10 jaar vast met Nationale Hyptheek Garantie nu 2,1% is, dan is dat een groot verschil met een paar jaar geleden. Toen was de hypotheekrente nog ongeveer 4%. Over een hypotheek van bijvoorbeeld € 200.000 is dat een verschil van € 4.000 per jaar, wat neerkomt op een besparing van € 350 bruto per maand. 
 
Het is dus met name de zeer lage hypotheekrente die ervoor zorgt dat het kopen van een huis op dit moment aantrekkelijker is dan ooit. En als je kijkt naar de beweging op de woningmarkt dan is dat een teken dat mensen zich daar ook bewust van zijn.

Een vast contract is voor veel mensen steeds minder vanzelfsprekend. Hoe belangrijk is het nog om een vast contract te hebben als je een hypotheek aan wilt gaan?

Vijf jaar geleden werden hypotheken nog enkel en alleen verstrekt op basis van vaste dienstverbanden. Vandaag de dag denk ik dat 30% van de hypotheken wordt verstrekt aan mensen die geen vast dienstverband hebben. Zo’n hypotheek wordt dan berekend op basis van het gemiddelde salaris over de afgelopen drie jaar. Als je over deze periode kunt aantonen dat je voldoende inkomen hebt, kun je alsnog in aanmerking komen voor een hypotheek. Voorwaarde is wel dat je op het moment van toetsing een baan (en dus een inkomen) hebt. We zien dan ook wel een verschuiving in de markt: steeds meer mensen kopen zo een huis. 

Heb je eigen geld nodig bij het aangaan van een hypotheek?

De maximale hypotheek verstrekking wordt de komende jaren afgebouwd. In 2016 is het mogelijk om 102% van de marktwaarde van de woning te lenen, maar dit wordt met één procent per jaar afgebouwd totdat het op 100% staat in 2018. . Je moet dus eigen geld inleggen, omdat er meer kosten zijn dan die 102%. Denk hierbij aan: notariskosten, overdrachtsbelasting, taxatiekosten, kosten Nationale Hypotheek Garantie en advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek. Deze kosten komen bovenop de koopsom.
 
Bij hypotheken onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens, dus wanneer de maximale koopsom ongeveer €231.000 bedraagt, moet je op dit moment minimaal € 5.000 eigen geld beschikbaar hebben. 

Wat is de toegevoegde waarde van een hypotheek via een hypotheekadviseur zoals bij Bennink?

Onze service is persoonlijk en onafhankelijk en onze hypotheekadviseurs hebben interesse in je persoonlijke situatie. Wij informeren niet alleen over de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen, maar daarnaast ook over andere zaken. Met name voor starters is dit belangrijk. We geven antwoord op vragen als: Wat is een hypotheek? Wat is de NHG? En wat zijn de risico’s van het aangaan van een hypotheek? Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid en het risico van overlijden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van dit soort zaken voordat je een huis koopt. De toegevoegde waarde van Bennink zit dan ook in onze complete dienstverlening. Wij kunnen je adviseren bij al deze vragen en ook op andere vlakken, zoals de aankoop van een woning, het regelen van je pensioen of het doen van je belastingaangifte. Tijdens het eerste hypotheekgesprek nemen wij ruim de tijd om je persoonlijke situatie te leren kennen en op basis daarvan ook een persoonlijk advies te geven, zodat je als starter goed geïnformeerd bent en precies weet wat er bij jouw situatie past. Zo is jouw financiële plaatje duidelijk wanneer je op zoek gaat naar een woning. 
Maak een afspraak voor een hypotheekadvies gesprek

Ga je een huis kopen en wil je daarvoor een hypotheek afsluiten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en maak een afspraak voor een hypotheekadvies gesprek om inzicht te krijgen in de mogelijkheden.