Vervroegd pensioen

#

Het is voor veel mensen een aantrekkelijke gedachte; vervroegd met pensioen gaan. U hebt ineens alle tijd om samen met uw partner die ene lange reis te maken, uw hobby serieus op te pakken of meer tijd om met uw familie doorbrengen. Als u uw pensioendatum naar voren wilt halen, dan moet u eerst weten wat er mogelijk is in uw situatie. Bennink adviseurs kan u helpen met het uitstippelen van de weg naar een vervroegd pensioen. 

67 jaar of ouder, en dan?

In Nederland is het zo geregeld dat u op 67 jarige leeftijd met pensioen mag. In de toekomst gaat deze leeftijd hoger uitvallen. Wilt u eerder met pensioen, dan kan dat veelal wel. De meeste pensioenfondsen hebben regelingen om dit mogelijk te maken. Echter de uitkering van uw pensioen zal mogelijk lager uitvallen, omdat u minder jaren pensioen hebt opgebouwd. Daarom kan het zijn dat u zich afvraagt: hoeveel pensioen krijg ik als ik eerder stop? Hoeveel belasting moet ik betalen bij een vervroegd pensioen? Mogelijk moet u zelf extra geld opzij zetten om het verschil te dichten. Uw pensioenadviseur kan u meer vertellen over deze optie en berekenen wat eerder met pensioen gaan voor uw persoonlijke situatie betekent.  

Extra sparen of beleggen voor uw pensioen

U kunt geld sparen voor een vervroegd pensioen, maar als u nog relatief jong bent kan het lonen om te gaan beleggen met uw geld. Zorg dan wel voor een geleidelijke afbouw van het risico tegen de tijd dat u bijna met pensioen gaat. Daarmee voorkomt u dat het gespaarde geld door onverwachte omstandigheden vlak voor uw pensioendatum verdampt. 

Andere mogelijkheden voor een vervroegd pensioen

Als u zelf wilt bepalen wanneer u met pensioen gaat, dan is vervroegd pensioen niet de enige weg naar Rome. Hebt u al wel eens gedacht aan: 

  • het alvast (gedeeltelijk) laten ingaan van uw pensioen terwijl u nog (gedeeltelijk) werkt?
  • ervoor te kiezen om eerst een hoger en later een lager pensioen te ontvangen? (andersom mag ook)
  • om voor een gelijk inkomen te kiezen, zowel voor als na uw AOW leeftijd
  • uw pensioen te verhogen met (een deel van) het nabestaandenpensioen, of andersom.

Eerder met pensioen gaan, wat kost dat?

Uw pensioenopbouw is een voortdurend proces. Veranderingen in uw leven hebben gevolgen voor de opbouw ervan. Uw pensioen kan ook worden beïnvloed door een echtscheiding, wisseling van banen of overheidsmaatregelen. Er kunnen dus pensioengaten ontstaan. Wees daarom goed voorbereid op uw toekomst en laat u adviseren door onze pensioenadviseurs. 

Meer weten over vervroegd met pensioen gaan?

Bennink adviseurs beantwoordt uw vragen omtrent vervroegd pensioen en geeft een onafhankelijk pensioenadvies. We beschikken over een pensioenvergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hiermee voldoen wij aan alle gestelde eisen voor pensioenadvisering door de AFM. Wij houden rekening met uw gehele financiële situatie. Ook wijzen wij u op uw mogelijkheden en aanwezige risico’s. We maken een persoonlijke financiële planning zodat u precies weet waar u staat en waar u zich desgewenst aanvullend voor kunt verzekeren.