#

Vier jaar zzp-er bij Rabobank: ondernemer?

Een financieel adviseur heeft tot en met het 2014 een VAR-winst uit onderneming ontvangen voor zijn activiteiten op het terrein van detachering aan banken, verzekeraars en bedrijven. In 2011 had hij via een vaste tussenpersoon ruim vier jaar achter elkaar voor verschillende vestigingen van de Rabobank gewerkt. Na een controle stelt de Belastingdienst dat sprake is van loon uit dienstbetrekking.

#

Schuld chirurg aan eigen BV te hoog: belaste uitdeling

Een chirurg heeft twee schulden aan zijn BV. Een schuld in verband met de financiering van zijn woning van € 225.000 en een rekening courantschuld van € 578.000. Hij heeft een huis met een WOZ-waarde van € 892.000 met een hypothecaire lening aan de bank van € 850.000. De Belastingdienst legt een aanslag op van € 803.000 plus € 100.000 boete wegens uitdeling van winst.

#

Zwangere sollicitante afgewezen: schadevergoeding

Een vrouw werkt via een uitzendbureau bij een werkgever. Na afloop van de werkzaamheden ontvangt ze een positief getuigschrift. Daarom stuurt ze een open sollicitatie naar deze werkgever. Ze wordt uitgenodigd voor twee sollicitatiegesprekken. In het tweede gesprek zegt ze dat ze zwanger is. Dan gaat het mis.

#

Maatschap met hoogbejaarde moeder fiscaal acceptabel?

Moeder verpacht van 1976 tot 2010 landerijen en bedrijfsgebouwen aan één van haar kinderen. In 2010 – moeder is dan 92 jaar - gaan de drie kinderen met moeder een maatschap aan. Daarin exploiteren ze het akkerbouwbedrijf voor gezamenlijke rekening en risico. De landerijen en gebouwen van moeder worden zo ondernemingsvermogen in plaats van beleggingsvermogen. De Belastingdienst stelt dat sprake is van een schijnhandeling.

#

Verruiming werkkostenregeling voor MKB

Met ingang van 2020 wordt de werkkostenregeling voor MKB-bedrijven verruimd. Zo heeft het kabinet besloten op een voorstel van staatssecretaris Snel. Hiermee komt het kabinet tegemoet aan twee bestaande knelpunten. Met de verruiming is ruim 100 miljoen euro gemoeid. Wat gaat er veranderen?

#

Aftrek BTW woon-werkpand

Man en vrouw kopen een perceel grond in onverdeelde eigendom. Daarop laten ze een huis bouwen, dat ze gezamenlijk betalen en gaan bewonen. Het huis zal voor 7% worden gebruikt door het bedrijf van de man. Het bedrijf trekt de € 60.000 BTW in de bouwkosten volledig af. Na een boekenonderzoek schrapt de Belastingdienst 50% van de aftrek. Waarom?

#

Op staande voet ontslagen in proeftijd?

Een uitzendkracht werkt tot eind augustus als grondwerker bij een bedrijf. Met ingang van september treedt hij in vaste dienst. In zijn contract staat een proeftijd van twee maanden. Op 22 oktober zegt de directeur de arbeidsovereenkomst telefonisch per direct op. Dit wordt schriftelijk bevestigd. De werknemer legt zich er niet bij neer.

#

Woonsituatie rond echtscheiding

Man en vrouw tekenen in 2014 een echtscheidingsconvenant. Daarin staat dat de man in maart 2014 de gezamenlijke echtelijke woning heeft verlaten en dat de woning in juni 2014 is verkocht. In augustus is de echtscheiding definitief. In november 2014 verlaat de vrouw de woning en schrijft ze zich uit bij de gemeente. De vrouw claimt over 2014 alleenstaande ouderkorting (nu: kindgebonden budget). De Belastingdienst weigert deze toe te kennen. Waarom?

#

Bezorgers Deliveroo niet zelfstandig

Begin 2018 heeft de maaltijdbezorgdienst Deliveroo de arbeidsovereenkomsten met bezorgers niet verlengd. Ze konden als zelfstandige voor het bedrijf gaan werken op basis van een partnerovereenkomst. Die oplossing is in 2018 door een rechter geaccepteerd. Nu denkt een andere rechter daar heel anders over.

#

Zakelijke kilometers onzakelijk

Een parttime ondernemer in de psychosociale zorg werkt daarnaast in loondienst. De werkgever stelt een Citroën van de zaak ter beschikking. Deze wordt met name gebruikt door de echtgenote van de ondernemer. De ondernemer zelf rijdt in een Peugeot die hij op de zaak heeft staan. Woon-werkverkeer naar de werkgever doet hij in de Peugeot. Dat leidt tot fiscale complicaties.